Friday, June 26, 2009

Recensioner


"Bara ett hjärta av sten skulle kunna undvika att röras av hans andlösa skildring av nästan två års resande kors och tvärs genom USA i presidentvalskampanjens spår. Intensiteten i Det amerikanska löftet beror inte bara på hantverksskicklighet. Den har lika mycket att göra med författarens tro på löftet om en politisk kursändring i USA.

I Gelins bok står euforin på stadig grund. Fotarbetet är gediget: han har varit överallt och pratat med alla. Smidigt kopplar han samman nutid och förflutet, läsefrukter och vardagsverklighet. Förbiflimrande människoöden skissas mot en bakgrund där politisk historia gör nuets detaljer meningsfulla.

Genom att hela tiden varva reportage och analys, samtal och statistik levandegör Gelin demokratiska processer på gräsrotsnivå och gör USA:s nya politiska landskap begripligt och angeläget."

Moa Matthis, Aftonbladet




"Det är roligt att följa med Martin Gelin när han reser runt i Barack Obamas långa valkampanj.  Han fångar glädjen och energin i kampanjen. Han får fram valarbetarnas och så småningom väljarnas känsla av att höra ihop och av att vara delaktiga i någonting stort, viktigt och historiskt"

Staffan Thorsell, Sydsvenskan  


“14 kapitel som varvar bitvis storslagna reportage – allt från mingel med den intellektuella eliten till uppsluppet umgänge med sotiga gruvarbetare ”for Obama” – med essäartade, spränglärda texter som sätter allt i sitt historiska sammanhang.
I Gelins bok är den amerikanska historien den urkraft som driver Obamakampanjen framåt. Det är en gedigen genomgång av personen Obama, men ännu mer av fenomenet han blott var katalysator för, genom att inlemma sig i en evig amerikansk berättelse av ”hope” och ”change”.

/.../ Det amerikanska löftet lär bli Den Klassiska Svenska Boken om Obamakampanjen.".

Johannes Forssberg, Expressen



"En fantastiskt bra bok, jag rekommenderar den

Thomas Nordegren, P1 



"En bok som inte bara förmedlar presidentens brinnande engagemang utan även journalistens"

Jan Gradvall, "Gradvalls val", Dagens industri



"Martin Gelins bok återupplivar det oerhörda som skedde, samtidigt som han breddar och fördjupar bilden. ”Det amerikanska löftet” är både ett medryckande reportage om en folkrörelse som visade sig kunna flytta berg och en kompetent analys av det som skedde. ...  ”Det amerikanska löftet” är en läsvärd bok om hur hopp föds i ett samhälle i djupt förfall och om hur en folklig rörelses entusiasm skapar i det närmaste ett mirakel."

Sören Sommelius, Helsingborgs Dagblad



"Välresearchad och full av närvaro. Gelin skriver klart och redigt och är en reporter som inte tvekar att ge sig ut på fältet. Några av bokens bästa sidor skildrar vardagliga scener från ett USA som vi alldeles för sällan får ta del av i den konventionella nyhetsrapporteringen. Bitvis har ”Det amerikanska löftet” rena roadmoviekvaliteterna. Han har också ett skarpt öga för absurditeterna i den kringresande mediecirkus han själv är en del av. Det kanske allra bästa med Gelins bok är att den lyckas få pejling på den nya presidentens dialogiska hemlighet. Obama trädde fram i ett USA vars offentliga samtal hade kollapsat som följd av en konfrontativ klasspolitik. Hans ledarstil var den deliberative demokratens: han som frågar efter andras uppfattning och säger vi hellre än jag. Talkörerna som ofta uppstod spontant under hans valmöten var enligt Martin Gelin uttryck för en genuin längtan efter verklig dialog. Det var denna längtan efter att bli sedda och tillfrågade som mobiliserade den största gräsrotsrörelsen i USA:s historia."

Mikael Löfgren, Dagens Nyheter



"Det är en fröjd att få återuppleva denna osannolika hjältesaga i Gelins välformulerade, initerade reportagebok".

Ingalill Mosander, Aftonbladet



"Årets USA-bok på svenska. Ett lysande valreportage fullt av små utvikande essäer om amerikansk politik och vad USA är."

Olle Wästberg, Generaldirektör Svenska Institutet



"Passionerad och grundlig"

Per T Ohlsson, Sydsvenskan



"Gelin lyckas genom att skildra sina möten med unga och gamla aktivister fånga den närmast religiösa entusiasmen, inte sällan i kombination med en lika stark känsla av existentiellt republikanskt hot, som i inte ringa utsträckning bidrog till att göra den mer effektiv än både Hillary Clintons och John McCains.

En annan stor tillgång är Martin Gelins ambitiösa reseschema – miljöerna är många och mångskiftande, och det i vanliga fall rådande storstadsperspektivet står ingenstans att finna

Behållningen av ”Det amerikanska löftet” är skildringen av så kallade vanliga människors politiska föreställningar och känslor. Och det är ingen ringa sak: som Obamas väg till huset visar, kan de få exceptionella följder."

Daniel Braw, Svenska Dagbladet



"En fantastiskt bra bok av Martin Gelin som i två års tid följt valrörelsen i USA och den tro som började spira bland Obamas anhängare. Han skildrar hur förändringen skedde, nerifrån och upp. Det är en inspirerande reportagebok som innehåller en typ av journalistik som jag älskar."

Niklas Källner, SVT Go'Kväll



"En utmärkt reportagebok som gång på gång slår hål på europeiska fördomar om det stora landet i väst. "

Philip Teir, Hufvudstadsbladet



"En fantastisk skildring av Barack Obamas väg till presidentposten. Det är inte bara en bok om en valkampanj. Det är en bok som även berättar om den lilla människan och några av hennes skäl till politiskt engagemang."

Jenny Wennberg, Arbetarbladet



"Initierad reportagebok med närvarokänsla om hur det gick till när Barack Obama blev president. "

Hans Strandberg, DI Weekend



"Ett svenskt reportage om en amerikansk valrörelse. Det skulle kunna bli ett trist plagiat på ame­rikanska förlagor. Men detta är ing­en trist historia. Martin Gelins bok är skriven på ett lättflytande språk, den är  rolig och lyckas ändå fånga både vardagen i USA och betydelsen av  Obamas seger förra året.  Obamas framgång beror på att han lyckades återskapa den ame­rikanska drömmen, menar Gelin. 

Man önskar att det skrevs fler böcker som denna. Och man öns­kar att alla svenska politiker läste den. Vi skulle få ett lite roligare politiskt liv då, tror jag." 

Jesper Bengtsson, Akademikern



"En ambitiös och helt enkelt virtuos prestation. Gelin får in det mesta i sin breda och panoramiska skildring; som under två års tid tog honom genom 27 delstater: detaljer, observationer, mycket beundransvärt.

 När jag läser Gelins bok påminns jag om Theodore H. Whites klassiska valkampanjsreportage (The Making of the President) och om Dieter Strands informativa kolumner i Aftonbladet och annorstädes.

 Den här boken kvalificerar sig direkt för något slags journalistpris. En blivande klassiker."

Rolf Nilsén, Norbottens-Kuriren



"Om fenomenet Obama och personen Obama blir det hyperintressant, insatt och välskrivet när essäer med historiskt perspektiv varvas med New Yorker-inspirerade reportage".

Carl-Johan Bergman, Ludvika Tidning



"Äntligen en ung skribent som inte är rädd för att fylla 30. Martins bok om Barack Obamas kampanj och valseger kommer att överleva sin författare.”

Resumé



"Gelins entusiasm  för presidentkandidaten lyser igenom hela denna rappt skrivna och initierade bok. På så sätt är detta en mycket amerikansk bok. Den bärs av den entusiasm som kommer sig av en icke-europeisk förtröstan, ett hopp om att saker och ting på sikt kan ställas till rätta genom handling och samarbete, en förväntan på att den person du möter på trottoaren och hälsar dig med ett rättframt "Howdy!" alltid är redo att kavla upp ärmarna och ge dig ett handtag."

Håkan Sandgren, Kristianstadsbladet



"Lyckas   skildra den närmast religiösa entusiasmen över USA:s blivande president och folkets hopp."

Christian Gålbom, Norra Hallands tidning



"Alldeles fantastiskt välskriven – en blandning av reporternärvaro och politisk analys. Martin redovisar dels en stor mängd läsefrukter, av alla tänkbara verk som skrivits om amerikansk politisk kultur de senaste decennierna; dels sina egna reflektioner när han kopplar samman dessa med varandra och med dem han intervjuar. Fältarbetet är gjort i uppemot 27 delstater! Martins egna populärkulturella referensramar och *ungdomsperspektiv*, om uttrycket tillåts, tillför mycket och passar förstås bra med studieobjektet.

Som inte bara är Barack Obama, utan de samhällsförändringar som gjort honom möjlig".

Gunilla Kinn



"Nog den bästa moderna svenska USA-skildring jag läst. Jag hade svårt att lägga boken ifrån mig, även när andra plikter kallade. Och jag skulle förmodligen med lika stort intresse kunna läsa boken en gång till, vilket indikerar hur väl han faktiskt lyckats. Gelin visar med sin bok att han har potential att bli en av Sveriges främsta USA-experter."

Ronie Berggren, Amerikanska nyhetsanalyser



"En grym reportagebok"

Carl Johan Bergman, Dalarnas Tidningar



"Riktigt bra" 

Johanna Ögren, Bokhora


"Ja tack! säger vi den här veckan till Martin Gelins bok ”Det amerikanska löftet”. En underbar bok om en historisk valkampanj och människorna som gjorde valsegern möjlig. Faktaspäckad, personlig och ger upphov till gåshud. Och en och annan tår."

Arbetarbladet







Det amerikanska löftet

1449_120.jpg


Beställa boken hos AdlibrisBokus, Bokia eller Atlas.

Läs Martin Gelins USA-blogg här